31 Temmuz 2008 Perşembe

ÖZEL SAĞLIK DURUMLARI İLE BİRLİKTE EGZERSİZLER

1 ) Kalpten kaynaklanan göğüs ağrısı ile kalpten kaynaklanmayan göğüs ağrısını birbirinden nasıl ayırırız?

Genellikle kalp krizinin ana belirtileri ; göğüsün ortasından gelen ağır, sıkıştıran, yakıcı bir ağrı ve bundan kaynaklanan rahatsızlık hissidir.Bu ağrı bazen sol kola, sol omuzdan sırtın üst bölümüne veya boyundan alt çeneye doğru yayılabilir. Çarpıntı, heyecan hissi, aşırı terleme, bulantı, kusma, nefes darlığı ve bayılma da olabilir. Pek çok vakada ağrı ve rahatsızlık hissi şiddetli olduğundan acil tıbbi yardım alınır, ancak ; bazı durumlarda bu ağrı 1 saat veya daha az süre devam eder.Bu durumda kişi yanlışlıkla bu belirtilerin midedeki hazımsızlıktan veya iskelet sistemindeki herhangi bir kas spazmından kaynaklandığını düşünebilir.Aşağıdaki sorular ve cevapları, bir kişinin göğsünden gelen ağrının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını ayırmasını sağlar ;

• Vücut pozisyonu değiştirildiğinde ağrı ve rahatsızlık hissi azalıyor mu yoksa artıyor mu ?
Değiştirilen vücut pozisyonu kalpten kaynaklanan ağrıları etkilemez.

• Nefes alıp verirken ağrı ve rahatsızlık hissi daha mı iyiye gidiyor, yoksa kötüleşiyor mu ?
Nefes alıp vermenin kalpten kaynaklanan göğüs ağrısı üzerinde etkisi yoktur.

• Bu ağrı ve rahatsızlık hissi şiddetli, ağır veya bıçak saplanır gibi mi ?
Kalpten kaynaklanan göğüs ağrıları genellikle ağırdır ve ağırlık hissi verir.Çok nadiren keskin bıçak gibi kesen ağrı şeklinde olur.

• Ağrı ve rahatsızlık hissi derinden mi geliyor yoksa göğüs bölgesinde daha yüzeysel bir yerden mi ?

Kalpten kaynaklanan ağrı hissi derinden gelir, yüzeysel olmaz.
Siz böyle bir göğüs ağrısı hissettiğinizde yukarıda belirtilen uyarılar olsun veya olmasın acilen tıbbi yardım almalısınız.BU BELİRTİLERİN GEÇMESİNİ VEYA HAFİFLEMESİNİ BEKLEMEDEN TIBBİ DESTEĞE BAŞVURUN. Yanlış alarm dahi olsa acilen hastaneye ulaşmak bir hayat kurtarabilir.

2 ) ‘’Retro cycling’’ geriye pedal çevirme dizlerinde sağlık problemi olan kişiler için uygun egzersizler midir?

Geriye doğru yürüyüş, koşu veya bisiklet gibi egzersizler; dizleri ile ilgili sağlık problemleri olanlar için zaman zaman bacakları da kuvvetlendirici Egzersizler olarak tavsiye edilir.Geriye doğru yapılan bu egzersizlerde, ileriye doğru yapılanlara göre; diz bağlarına daha az yük bindiği gözlemlenmiştir.Pekçok fizyoterapist diz problemi olan hastalarına rehabilitasyon döneminde ‘’retro-cycling’’ yani geriye doğru bisiklet egzersizini verir.Bununla beraber ‘’retro-cycling’’egzersizinde diz bağlarına ne kadar yük bindiğine dair çok az araştırma ve ölçümleme yapılmıştır. Kaliforniya’daki PALO ALTO sağlık merkezinde yapılan araştırmalarda geriye doğru bisiklet egzersizinin belirli diz problemleri olan hastalar için uygun olduğu ancak, diğerleri için uygun olmadığı belirlenmiştir.Geriye pedal çevirmenin ileriye doğru çevirme egzersizine göre, alt tibiofemoral sıkıştırma yükünü oluşturduğu ve patellofe moral sıkıştırma yükünü artırdığı tespit edilmiştir.İncelemelerde bu araştırmaya katılanların dizleri retro-cycling de ne zaman gerilse ve uzasa, dizin iç ve dış bölümündeki yükünde azaldığı gözlemlenmiştir.Bu araştırmanın sonucuna dayanarak; menisküs yaralanması olanlar veya osteoarthritis’i olanlar için ‘’retro-cycling’’faydalı olabilir ancak; diz(patella) ile dizin ön alt bölümü (tibia) arasında ileriye cycling egzersizine göre, kuvvetli sıkıştırma yükü oluşturur. Bu nedenle dizaltı ağrıları olanlar, diz içi bağ ve dokularından yaralanma veya bu bölgede ameliyatla yeniden yapılanma geçirenler için retro-cycling uygun bir aktivite değildir.

http://www.fitturkiye.com/portal/yazi/6 Alıntıdır.

Hiç yorum yok: